Kryptering

Jeg var interessert i å prøve kryptering på min Laptop, men da måtte jeg vite litt om muligheter, hastigheter, osv. Det var to krypteringsprogrammer som var aktuelle:

  • BitLocker (fra Microsoft)
  • VeraCrypt

BitLocker er så enkel at til og med gamlisen kan bruke den. VeraCrypt er egentlig ikke vanskelig, Den har bare flere muligheter og blir derfor noe mer komplisert å sette opp.

En annen ting som diskuteres heftig ute på nettet, er om Microsoft har lagt inn en bakdør, i tilfelle amerikanske myndigheter ber Microsoft om å dekryptere hardisken. Dette gir jeg blanke i. Skulle NSA, CIA eller andre ønske å snuse rundt på hardisken min, så greit. Det er ikke den slags hemmeligheter jeg har.

Jeg tok selvfølgelig full backup (Acronis) før krypteringen 🙂

BitLocker

Jeg testet først Bitlocker.  Når du starter den opp, sjekker den først maskinen din om den er klar for den. Hørt om TPM? «Trusted Platform Module» kryptoprocessor er nemlig nødvendig for å bruke BitLocker.  De fleste nye maskiner har denne.

Jeg krypterte både systemdisken (C) og datadisken (D). Kryptering av systemdisken gikk greit, noen timer. Kryptering av datadisken (2 TB) derimot brukte over ett døgn (24 timer). Du KAN jobbe i mellomtiden, men jeg lot den få gå stille og rolig hele natten.

Når jeg nå prøver å se på datadisken i f.eks. utforskeren får jeg beskjed om å taste inn et passord første gang. Dette er et passord du må oppgi når du starter krypteringen.

Jeg testet hastigheten ved å rendre en scene i Lightwave. Det er ingen merkbar forskjell i tidsforbruk.

Nå skal dette systemet få kjøre en tid før jeg bestemmer meg for det ene eller andre.

-sd-

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 + thirteen =