Ubuntu Studio Test

Ubuntu Studio Test

Jeg, en gammel, hardcore Windows-bruker har nå testkjørt Ubuntu og Ubuntu Studio, og hva synes jeg så om disse distroene? Synspunktene vil selvfølgelig være preget av hva jeg har jobbet med, programmering.

Linux distroer har kommet en lang veg mot brukervennlighet, og de er ikke lenger så langt vekk fra Windows.

Installasjon

Ubuntu ( og Ubuntu Studio) er begge helt greie å installere. Jeg kjører med to systemdisker, begge er SSD disker (M.2 interface), og derfor er det naturlig å kjøre dobbel-boot, Windows 10 på den ene, og Linux og annet system ræl på den andre.

Installasjonen er helt grei, ingen problemer, jeg må bare passe på å installere på riktig disk 🙂 . Installasjonen greier å lage en boot-menu ved oppstart, helt greit.

Ekstra programmer

Det vil alltid følge med NOEN programmer uansett om du velger Windows eller en Linux distro. På Ubuntu Studio finner du dem på menystolpen oppe helt til venstre. Litt omvendt av det du er vandt til, programtype i høyredelen og programmene til venstre:

Jeg har installert noen ekstra programmer for bl.a. programmering, jeg MÅ ha det. De installeres (stort sett) i gruppen «Development». Denne gruppen finnes ikke på forhånd!! Hvorfor er det viktig?

Se på neste bilde som viser installering av nye ekstra programmer. Der finnes det programgrupper, og du finner stort sett de programmene du trenger. Men hva med «Development»? Disse må installeres manuelt!

Neste bilde viser den letteste metoden av de manuelle. Denne kan brukes dersom repoene er kjente og standard.

Du ser det er tilogmed her to måter å gjøre det på. I Windows har alle programmer «exe» som etternavn. Hvis vi nå kaller det et pakkesystem, har linux to slike pakkesystemer, «deb» og «rpm». Og hvilken av disse to du skal bruke kan være forskjellig fra distro til distro.

Ubuntu og Ubuntu Studio bruker «deb» pakkesystemet, mens f.eks. Open Suse, som jeg har brukt noen ganger, bruker «rpm».

Konklusjon

Dette er en kortvarig test og mine synspunkter er nok farget av arbeidet som programmerer. Som sagt innledningsvis, har Linux distroer kommet en lang veg mot brukervennlighet, og de er ikke lenger så langt vekk fra Windows.

De fleste vil enkelt finne det de trenger til daglig bruk, men vær obs på at ingen programmer kan uten videre flyttes over til et linux system. Du mister f.eks. Adobe programmer som PhotoShop og MS Word fra Microsoft. Jeg mister minst to programmer, nemlig Lightwave, som jeg bruker for 3D modellering og RAD Studio for programmering.

Om jeg kan nevne ett problem: Ubuntu Studio fant hode-telefonene greit, men ikke høyttalerne i skjermen.

Ubuntu Studio distroen kan uten tvil anbefales.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.